Aug 18

PPPPHAS - 9 Ogos 2018

Bersemperna dengan sambutan kemerdekaan pihak Pusat Pengajian Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti dan Acara (STHEM) telah mengadakan satu program berbasikal yang dinamakan 'Merdeka Bicycle Plogging' dengan bertemakan 'Sayangai Negaraku Malaysia', yang mana para peserta akan berbasikal secara konvoi melawat tempat-tempat yang mempunyai nilai warisan dan sejarah di dalam UUM dan sekitar UUM sambil mengutip sampah-sampah yang terdapat di kawasan berkenaan.

Antara tempat yang dilawati oleh konvoi berbasikal ini adalah

- Runtuhan balai polis Sintok yang pernah diserang oleh pengganas komunis semasa tempoh darurat dahulu

-Tugu Keris di Dataran Pahlawan UUM yang menjadi satu kenang-kenangan para perajurit dan pasukan keselamatan yang telah gugur sepanjang mempertahankan bumi Sintok dan sekitarnya

-Dewan MAS yang merupakan Tapak pertempuran pasukan keselamatan dengan kumpulan komunis

Konvoi ini berakhir di Varsity Mall di mana semua sampah-sampah ini dikumpulkan untuk dikutip oleh pihak pembersihan.