Nov 13

STHEM ONLINE: Pusat Pengajian Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti & Alam Sekitar (STHEM), UUM COLGIS telah memperoleh tempat ketiga peringkat institusi pengajian tinggi dalam Pertandingan Masakan Master Kedohoq anjuran Jabatan Muzium Negeri Kedah dan Kolej Komuniti Sungai Petani bermula dari 11 November sehingga 15 November 2013 yang lalu. Program yang dirasmikan oleh Menteri Besar Kedah yang berlangsung di Muzium Padi Kedah itu turut disertai oleh Kolej Komuniti Sungai Petani, Kolej Komuniti Langkawi, Kolej Komuniti Cenderoh dan lain-lain.

Universiti Utara Malaysia telah menghantar dua (2) orang pelajar iaitu Nur Hazwan Abu Hassan dan Mohammad Afdzal Abd Aziz, masing-masing dari jurusan Sarjana Muda Pengurusan Hospitaliti dengan kepujian. Pertandingan yang berlangsung dalam 4 pusingan itu menyaksikan Mohammad Afdzal yang baru pertama kali menyertai pertandingan memasak telah tersingkir pada hari ketiga dan Nur Hazwan membawa misi UUM ke pentas akhir pertandingan. Dalam pertandingan akhir pada 15 November 2013, Nur Hazwan berjaya mendapat tempat ketiga, dimana tempat pertama dan kedua berjaya disandang oleh pelajar dari Kolej Komuniti Sungai Petani.

Menurut Dekan Pusat Pengajian Pengurusan Pelancongan, Hospitaliti & Alam Sekitar, UUM COLGIS, Dr. Basri Rashid, beliau amat berbangga dengan pencapaian pelajar-pelajar STHEM yang telah berjaya dalam pertandingan tersebut dan pertandingan-pertandingan terdahulu dan harap agar ia dapat menjadi satu dorongan dan inspirasi untuk pertandingan yang akan datang. Beliau juga turut merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada Pensyarah UUM yang terlibat dalam melatih dan menyumbangkan idea kepada pelajar-pelajar tersebut iaitu En. Norhafizi Nordin, Pn. Umme Umaimah Amin, En. Muhamad Shahkamal Ideris, En. Mohamad Uda Taha dan Cik Siti Aminah Hasbullah.

Habis.

Daripada: